O kadar keçimiz var. Tabii ki peynirimizi de yapacağız. Üç çeşit peynir yapıyoruz biz keçilerin sütünden. İlkinden başlıyorum.
Evimizdeki toprak çaydanlığa bastığımız bu peyniri yapımı şöyle:
Evimizdeki toprak çaydanlığa bastığımız bu peyniri yapımı şöyle:
- Sağdığımız sütü kaynatıyoruz.
- Soğumaya bırakıyoruz. Ne kadar soğuyacağını daha önce yoğurt mayalamış olanlar bilir. Tam o kıvama kadar soğutacağız. He ben mayalamadım daha önce diyorsanız şöyle açıklayayım. Parmağımızın ucunu bandırdığımızda hafif yakacak ama içinden parmağınızı çekecek kadar değil.
- İşte o kıvamdayken bir kaseye sütümüzden bir kepçe alıp, bir çay kaşığı (tepeleme değil) peynir mayasıyla karıştırıyoruz. sonra bu sütü tencereye boşaltıp bir iki kere karıştırıyoruz.
- 3-3,5 saat bekliyoruz.
- Tenceredeki mayalanmış peyniri bir peynir torbasına (yoksa bir yemeniye) aktarıp altına bir kova koyarak yüksek bir yere bağlayıp süzdürüyoruz.
- Artık suyu akmamaya başladığında bağladığımız yerden indirip üzerine ağırlık koyup, suyunu tamamen akıtmasını sağlıyoruz. Böyle de biraz bekleyecek.
- Peynirimizi bir kaba aktarıp parçalıyoruz. İçine kalın tuz ekliyoruz. Tuzun miktarını damak zevkinize göre belirleyin. Bu aşamada ben içine çörek otu da katıyorum.
- Sonra istediğimiz bir kaba üzerine iyice bastırarak peynirimizi koyuyoruz.
- Üzerine temiz bir bezi katlayıp koyuyoruz.
- Kapağı kapatıp ters çeviririp buzdolabına koyuyoruz.
- Ara ara bezi kontrol edin. Çok ıslandıysa sıkıp tekrar koyun.
- Şimdi püs noktasını söylüyorum. Peynir ne kadar beklerse o kadar lezzetlenir. Bizim ortalama 3 ay beklettiğimiz bir peynir mükemmel bir lezzete kavuşmuştu mesela.
İkinci peynirimiz:
Bu da salamura peynirimiz. Bunun yapımının baş kısmı aynı. Üzerine ağırlık koyduğumuz kısımdan sonrası değişecek sadece.
- Ağırlığın altından çıkardığımız peynirin altına ve üstüne tuz sürüyoruz.
- Buzdolabına koyuyoruz. Bir gün bekletiyoruz.
- Buzdolabından çıkardığımız peynirimiz sertleşmiş olacak. Sonra istediğimiz gibi dilimliyoruz.
- Kavanozun içine koyuyoruz.
- Önceden kaynatıp soğuttuğumuz tuzlu suyu üzerini geçecek kadar ekliyoruz.
- Buzdolabında bekletiyoruz. Yine ne kadar bekletirseniz o kadar lezzetli olacağını belirteyim.
Geldik son peynire:
Hellim peyniri... Yine ağırlıktan sonrasına geçiyorum.
- Ağırlığın altından aldığımız peyniri dilimliyoruz.
- Peynirin suyunu tencerede kaynatıyoruz. İçine tuz ekliyoruz. Tuzu biraz bol atın. Çoğu suda kalıyor çünkü.
- Tencerede kaynamakta olan suya peynirimizi atıyoruz.
- Peynirler suyun yüzünde çıkınca olmuş demektir. Kevgirle sudan aldığımız peynirler hazırdır. soğutup yiyebilirsiniz.
- Sıcakken dilimleri yatay olarak ortadan yarıp arasına taze nane koyarsanız yakışıyor.
- Bir de dilimleyerek ızgara ya da tostta pişirirseniz yine güzel oluyor. Üstteki resimdeki görüntü bunun görüntüsü.
Afiyet olsun...
Yorumlar
Yorum Gönder