Kışlık hazırlıklar kapsamında 7-8 kavanoz menemen yaptım. Köyümüzde domates ve biber çok... Malzeme hazırken değerlendirmek istedim. Nasıl yaptığımı anlatmadan önce şunu belirtmek istiyorum: Ben yemek yapma becerilerine çok güvenen biri değilim. Ama buna rağmen farklı şeyleri mutlaka denerim. Çünkü yemek yapmayı seviyorum.
Evet, açıklamamı yaptığıma göre tarifime geçiyorum.
MALZEMELER:
Evet, açıklamamı yaptığıma göre tarifime geçiyorum.
MALZEMELER:
- Yapacağınız menemen miktarına göre domates (Ben çok yapmak istediğim için 6-7 kiloyla yaptım.)
- Biber (Bunun miktarı ve acılığı da size kalmış. Ben yarım kilo kadar kullandım. Acı, tatlı karışık...)
- Sarımsak (Yine siz karar verin miktarına... :) Ben 1 baş koydum)
- 1 yemek kaşığı kadar yağ
YAPILIŞI:
- Büyük bir tencereye bol su koyup kaynatıyoruz.
- Kaynattığımız suya domatesleri atarak 2-3 dakika kadar kaynatıp, çıkarıyoruz.
- Domateslerin kabuklarını kolayca soyuyoruz.
- Domatesler yumuşamış olacak. Küp küp doğruyoruz.
- Büyük bir tencereye doğradığımız domatesleri doldurup ocağa alıyoruz. Pişene kadar kaynatıyoruz. Ben dışarıda ateşte yaptım. Ama ocakta da oluyor. Sadece biraz daha uzun sürüyor. Piştiğini nerden mi anlayacağız? Açıkçası kokusundan anlıyorum ben. Bir de suyu azalır.
- Domatesler pişerken biberlerimizi doğruyoruz. Biraz büyük doğruyorum ben biberleri. İçinde görünmesi şık oluyor bence. Ama zevkinize göre siz karar verin.
- Sarımsaklarımızı da bıçağı üzerine yatay bastırıp ezdikten sonra soyuyoruz.
- Bir tavaya yağımızı koyup biber ve sarımsaklarımızı kavuruyoruz.
- Pişen domateslerin içine ekleyip karıştırıyoruz.
- Menemenimizi pişer pişmez kavanozlara bölüp, kavanoz kapaklarını sıkıca kapatıyoruz.
- Kavanozlarımızı ters şekilde bir battaniyenin arasına sarıyoruz. 3-4 saat beklettik mi menemenimiz hazır.
- Buzdolabında bekletmemize gerek yok. Oda sıcaklığında ve mümkünse gölgede bekletebiliriz.
- Kışın taze domatesle yapılan menemenimizi afiyetle yiyoruz. :)
Yorumlar
Yorum Gönder