Ana içeriğe atla

Kayıtlar

Eylül, 2015 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

ClassDojo, Sınıfı Bilgisayara Taşıyoruz.

Geçen yıl keşfettim bu sınıf yönetimi uygulamasını. İkinci dönem aktif bir şekilde kullandım. Hayal bile edemeyeceğim kadar olumlu tepkiler aldım öğrencilerimden. Bu yüzden bu sistemi ayrıntılı biçimde tanıtmak istiyorum. En başta belirtmek istiyorum. Bu sistemi kullanmak için sınıfınızda sürekli kullanabileceğiniz bir projeksiyon cihazı gerekiyor. Akıllı tahtanız varsa süper... Bir de öğrencileriniz ve velileriniz İnternet kullanıyorsa sistem tam anlamıyla işliyor. Fakat benim öğrenci ve velilerim internet kullanmadığından ben o kısımları kullanamıyorum. Yine de işe yarıyor site. Peki nedir sistem? Class Dojo bir sınıf yönetimi aracıdır. Sitede öğrencilere çeşitli avatarlar verirsiniz. Dersinizi işlerken çeşitli davranışlara göre öğrencilere artı ya da eksi puanlar verirsiniz. Aslında genel mantık bu kadar basit. Ayrıntılandırayım: Siteye buradan girebilirsiniz. Siteye girince "Ücretli Üye Olun" yazısına tıklayıp üyelik açıyorsunuz. Bilgilerinizi girdikten sonra okul

Bir İngilizce Öğretmeni Olarak Duolingo

Duolingo, bir çok açıdan internette çığır açan bir dil öğrenme uygulaması. Ben tarihçesini ya da amaçlarını anlatmayacağım bunu kurucusu Luis von Ahn'a bırakacağım. TED konuşmasını sayfanın altında paylaşacağım. Asıl değinmek istediğim konu öğretim yöntemleri. Ben İngilizce öğretmeniyim. Bir devlet okulunda görev yapıyorum. Bu sitede zaman geçirdikten sonra okullarda kullandığımız yöntemleri çok ciddi bir şekilde sorgulamaya başladım. Sitede bir dilde konuşma, yazma, okuma ve dinleme konularında tam anlamıyla profesyonel olamasanız da lise mezunu seviyesine gelmeniz mümkün. Yani lise mezunu dediysem kitaplarda ulaşılması hedeflenen standartlara ulaşabiliyorsunuz. Peki bu site kitapsız, deftersiz, uzun uzun anlatımlar olmaksızın bunu nasıl başarıyor?

TÜRKİYE SELÇUKLU TARİHİ (SESLİ KİTAP)

Linkler aşağıdadır...

OSMANLI MERKEZ VE TAŞRA TEŞKİLATI (SESLİ KİTAP)

Linkler aşağıdadır...

ORTAÇAĞ VE YENİÇAĞ AVRUPA TARİHİ (SESLİ KİTAP)

 Linkler aşağıdadır...

AÖF TARİH - ORTAÇAĞ VE YENİÇAĞ TÜRK DEVLETLERİ TARİHİ (Sesli Kitap)

Açıköğretim Fakültesi sonunda Tarih Bölümü için sesli kitapları yükledi. Ses mekanik ve sıkıntılı ama dinlenmesi yine de faydalı bence. Yükleme linkleri aşağıda.

Kitaplarım (Avrupa Tarihi Üzerine Yazılar - Önder KAYA)

Önder Kaya 'nın Timaş Yayınları'ndan çıkan kitabı "Roma İmparatorluğu'ndan Hitler Almanyası'na Avrupa Tarihi", kaynakça ve indeks bölümü hariç 326 sayfadan oluşuyor. Zaten sadece sayfa sayısına bakınca bile ayrıntılı bir Avrupa tarihi okumayacağınızın bilincinde olmanız gerekiyor. Yani bu kitabı bilimsel bir kitap olarak değil genel bilgi veren bir kitap olarak okuyacağız. Nitekim kitap, Avrupa Tarihi'nden belli dönemlerden seçilmiş Avrupa-Doğu toplumları etkileşimine yoğunlaşan 23 adet yazıdan oluşuyor.

Kitaplarım (Haşhaşiler - İslam'da Radikal Bir Tarikat)

Bernard Lewis , Ortadoğu tarihçileri arasında önde gelen bir isim. Eğer tarihle biraz ilgilendiyseniz mutlaka duyduğunuz bir kişidir kendisi. Ben de tarih okuyor olmamdan dolayı bu önemli tarihçiyi okumaya bir yerden başlamam gerekiyordu. En ilgi çekici bulduğum bu kitabıyla başladım macerama.

Köyden manzaralarla insan-doğa ilişkisi

İnsan mı doğayı yönetir, yoksa doğa mı insanı? Yüzyıllık bir tartışma... Doğa süregelen bir denge içinde binlerce yıldır kendini devam ettiriyor. Denge bizde huzur uyandıran bir kavram. Yavaş, dingin ve kusursuz bir gidişatı simgeliyor. Dolayısıyla doğa da aynı huzuru bir çok insanda uyandırıyor. Buna tezat olarak insanlık doğadan kopabilmek her şeyden çok çabalayan bir tür. Çok genel kavramlar gibi gelebilir bu yazdıklarım. Ama içinde bulunduğum kitleden örnek vereyim. Öğretmen atamaları sırasında bile isteye bir köyü tercihlerine yazan kaç kişidir? Emin olun internetten doğa fotoğraflarını indirip masaüstü arka-planı olarak ayarlayanlardan azdır :) İnsanlar "Doğa var olmaya devam etsin ama benden uzak olsun" mantığı içerisinde. Çünkü biz "üstün" bir türüz. Kendimizi fikren soyutladığımız doğadan, maddi olarak da soyutlamayı tercih ediyoruz. Herkesi köye davet etmiyorum burada. Hatta gelmeyin. Sessizlik yakışıyor doğaya.

Keçi Peyniri

O kadar keçimiz var. Tabii ki peynirimizi de yapacağız. Üç çeşit peynir yapıyoruz biz keçilerin sütünden. İlkinden başlıyorum. Evimizdeki toprak çaydanlığa bastığımız bu peyniri yapımı şöyle:

Mitolojide keçi (PAN)

İnsan kafalı Pan Keçilerimizden bahsettim önceki yazımda. Keçi demişken Yunan mitolojisinde de üzerinde durulmuş keçi motifi üzerinde durmak istiyorum. Yunan mitolojisinde PAN adında bir tanrı var ki çobanların ve kırın tanrısı. Sonuçta o dönemde hayvancılık şimdikine göre daha önemli olduğundan çobanlık da daha önemlidir zannediyorum. Dolayısıyla çobanlara ithafen bir tanrının varlığı da doğal.

Köyde Öğretmenlik 2 (Köpekler)

Bu bizim "Gümüş"ün ilk resmi. Dişi olan köpeğimiz. (2014 eylül) Eveet geldik köpeklerimize... Eşimle köpekleri çok seviyoruz. Öyle ki öğretmenliğe başladığımızdan beri köpek besliyoruz :) Sadece bir yıllık ara vermek zorunda kaldık. O da şehir merkezinde yaşadığımız dönemdi. O denli sıkıldık ki şehir merkezinden, bir yıl sonra tekrar köye istedik tayinimizi. Mutlu mesud geldik Gökçedağ'a. Köpeklerimizi de aldık böylece. Resimlere geçelim:

Köyde öğretmenlik 1 (keçiler)

Daha önce de yazmıştım. Eşimle köyde öğretmenlik yapıyoruz. Köyümüz Balıkesir'in Dursunbey Akrobatik hareketlerle kara keçimiz :) ilçesine bağlı Gökçedağ köyü. Geçen yıl ağustos ayında köye geldiğimizden beri "köyde yaşam" fikrini tam anlamıyla gerçekleştirmeye çalışıyoruz.Nasıl mı? Köpeklerimiz, keçilerimiz, koyunlarımız, tavuklarımız, ördeklerimiz var. :) Hayvanlarımızı resimlerle tanıtmaya geçiyorum:

Tereyağı

Biz köyde öğretmenlik yapıyoruz eşimle beraber. Aynı zamanda keçilerimiz var. Keçilerimizden kendi sağdığımız sütle tereyağı ve peynir yapıyoruz. Açıkçası peyniri uzun zamandır yapıyoruz ama tereyağına yeni başladık. :) Gururla tereyağımızı paylaşıyorum:

Turşularım

Kışlık hazırlıklar devam ediyor. Bu yıl ilk defa turşu yapmayı denedim. İşte sonuçlar: Taze fasülye, yeşil cherry domatesi, biber ve favorim lahana turşusu...

Menemen

Kışlık hazırlıklar kapsamında 7-8 kavanoz menemen yaptım. Köyümüzde domates ve biber çok... Malzeme hazırken değerlendirmek istedim. Nasıl yaptığımı anlatmadan önce şunu belirtmek istiyorum: Ben yemek yapma becerilerine çok güvenen biri değilim. Ama buna rağmen farklı şeyleri mutlaka denerim. Çünkü yemek yapmayı seviyorum. Evet, açıklamamı yaptığıma göre tarifime geçiyorum.

Tavsiye ettiğim diziler

FRINGE IMDB - 8,5

AÖF TARİH 1. SINIF TÜM ÇIKMIŞ SORULAR

Birinci ve İkinci Dönem 2011 - 2012 -2013 - 2014 Vize + Finaller İNDİR - RAR

TARİH ŞERİDİ

MÖ 1000000 yılından MS 850 yılına kadar uzanan bir tarih şeridi hazırladım. Tarih bölümü okuyan öğrencilere yardımcı olabileceğini umuyorum. Fakat belirtmeliyim ki çok genel bir tarih şeridi oldu. Hazırlaması gerçekten çok zor. Ayrıntılandırmaya çalışsam zannediyorum ki bitiremezdim. Umarım faydası dokunur. İNDİR - XLSX

Osmanlı Türkçesinde Çokluk (Cem)

İNDİR - PDF

TAR107U - Orta Asya Türk Tarihi - Ünite 2

İNDİR - PDF

TAR104U - İslam Tarihi ve Medeniyeti I - İslam'ın Medine Dönemi

İndir - PDF

TAR109U - Hellen ve Roma Tarihi - Ünite 2

İndir - PDF

TAR101U - Eski Anadolu Tarihi - Ünite 2

Tarih Bölümüne geçen yıl başladığım için Birinci sınıftan tüm ünitelerin notlarını maalesef paylaşamayacağım. Sadece kendi hazırladığım notları paylaşmamdan dolayı bu eksiklik mevcut. İndir PDF