Ana içeriğe atla

Kayıtlar

2015 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

2015-2016 AÖF Tarih Vize Soru ve Cevapları

2015-2016 AÖF Tarih Vize Soru ve Cevapları

AÖF TARİH GÜZ DÖNEMİ TÜM ÇIKMIŞ SORULAR

OSMANLI DEVLETİ’NDE YENİLEŞME HAREKETLERİ - Ünite 2 - İdari Reformlar, Yıldız Bürokrasisi ve Babıâli

Osmanlı Devleti'nde Yenileşme Hareketleri dersinin ikinci ünitesi olan "İdari Reformlar, Yıldız Bürokrasisi ve Babıâli" notlarım. Pdf alttadır. Kolay gelsin.

ORTAÇAĞ YENİÇAĞ AVRUPA TARİHİ - Ünite 2 - Orta Dönem Ortaçağ Avrupa Tarihi (11 – 13. Yüzyıllar)

Ortaçağ - Yeniçağ Avrupa Tarihi dersinin ikinci ünitesi olan Ora Dönem Ortaçap Avrupa Tarihi konusunda hazırladığım notlar. Kitabın bu ünitesi Prof. Dr. Mehmet Ersan tarafından hazırlanmış. Özellikle belirteyim çok akıcı ve anlaşılır yazılmış. AÖF ders kitaplarında hasret olduğumuz bir anlatım şekli olduğu için, temenni ederim ki her ünite bu kadar eğlenceli yazılsa. PDF linki alttadır. Kolay gelsin.

SOSYOLOJİYE GİRİŞ - Ünite 2 – Sosyolojide Temel Yaklaşımlar

Sosyolojiye Giriş dersinin 2. Ünitesi olan sosyolojide temel yaklaşımlara ait notlarım. PDF alttadır. Kolay gelsin.

OSMANLI MERKEZ VE TAŞRA TEŞKİLATI - Ünite 2 - Merkez Teşkilatı / Maliye, İlmiye ve Adliye

Osmanlı Merkez ve Taşra Teşkilatı dersinin 2. ünitesi olan "Merkez Teşkilatı / Maliye, İlmiye ve Adliye" konusunda hazırladığım notlar. PDF alttadır. Kolay gelsin.

Ortaçağ ve Yeniçağ Türk Devletleri Tarihi - Ünite 2 - Anadolu Beylikleri

Ortaçağ ve Yeniçağ Türk Devletleri Tarihi dersinin 2. Ünitesi olan Anadolu Beylikleri hakkındaki notlarımı ekliyorum. Yalnız belirtmeden geçemeyeceğim, tek ünitede 18 beylik kurup yıkıyoruz. Bu kadar şeyin ezberi insanın gözünü korkutmuyor değil... Neyse PDF alttadır. Kolay gelsin.

Osmanlıca Türkçesi Metinleri I - Aşıkpaşazade - Tevarih-i Ali Osman

Osmanlıca Türkçesi Metinleri I dersinden  Aşıkpaşazade'den  "Tevarih-i Ali Osman" metnini daha kolay çalışılabilir bir hale getirmeye çalıştım. Bu seferki not diğerlerinden daha uzun sürdü ve uğraştırdı. Ama güzel oldu. Eğer buradan çalışırsanız güzel sonuçlar gelebileceğini düşünüyorum ben şahsen. PDF alttadır. Kolay gelsin.

OSMANLI TARİHİ - 2. ÜNİTE – Balkanlara Geçiş–Fetih ve İskan

Osmanlı Tarihi (1300-1566) dersinin 2. Ünitesi Balkanlara Geçiş–Fetih ve İskan konusunun bilgi kartları da hazır. PDF linki alttadır. Herkese kolay gelsin.

OSMANLI MERKEZ VE TAŞRA TEŞKİLATI - Ünite 1 – Devlet, Saray, Hanedan, Padişah ve Divan

Osmanlı Merkez ve Taşra Teşkilatı dersinin birinci ünitesi Devlet, Saray, Hanedan, Padişah ve Divan hakkında bilgi kartlarını ekliyorum. PDF linki alttadır. Kolay gelsin.

ORTAÇAĞ - YENİÇAĞ AVRUPA TARİHİ - Erken Dönem Ortaçağ Avrupa Tarihi (395 – 1000)

Ortaçağ - Yeniçağ Avrupa Tarihi dersinin ilk ünitesi Erken Dönem Ortaçağ Avrupa Tarihi ile ilgili bilgi kartları. PDF linki alttadır. Kolay gelsin.

OSMANLI DEVLETİNDE YENİLEŞME HAREKETLERİ - ÜNİTE 1 (MEŞRUTİYET’İN İLANI VE KANUN-İ ESASİ)

Oldukça kapsamlı bir konu olan Kanun-i Esasi ve Meşrutiyet süreçlerini anlatan birinci ünitenin ayrıntılı bir özetini hazırladım. PDF linki aşağıdadır. Bunun yanında Kanun-i Esasi ile ilgili güzel bir TV programını ve Kanun-i Esasi'nin tam metnini indirebileceğiniz linki de en alta ekliyorum. Sınav için değil ama konu ile ilgili daha kapsamlı bilgi sahibi olabilmek için anayasanın tam metnine göz atmanızı da tavsiye ederim. Kolay gelsin.

İSLAM TARİHİ VE MEDENİYETİ II - ÜNİTE 3

Geçen Yıl hazırladığım fakat tamamlayamadığım bir not bu. Fakat genel anlamda işe yarayabileceğini düşündüğüm için paylaşıyorum. Altta PDF linki mevcuttur. Kolay gelsin.

Türkiye Selçuklu Tarihi - Anadolu’nun Fethi Ve Birinci Beylikler Dönemi

Türkiye Selçuklu Tarihi dersi 1. Ünite bilgi kartları. Resimlerin altında PDF indirme linki mevcuttur.

SOSYOLOJİYE GİRİŞ - TOPLUM, BİLİM VE YÖNTEM

Benim AÖF Tarih bölümünün 2. sınıfında aldığım ama aslında 3. sınıfın ilk dönemine ait olan bu derse ait saatlerimi alan ilk ünite notlarım. Yine bilgi kartları şeklinde düzenledim. Normalde akılda kalıcı ve basit cümlelerle yazmaya çalışıyorum notlarımı. Ama bu sefer dersin dilinin ağır olmasından dolayı ben de çok basite indirgeyemedim cümleleri. Ama yine de kitaba göre daha akılda kalıcı olması için tablolar, şekiller ve grafiklerden faydalandım. Resimlerden sonra en alta PDF şeklinde indirilebilecek linki ekliyorum. Umarım işe yarar.

Osmanlı Tarihi (1330-1566) - Ünite 1 (Bilgi Kartları)

Öncelikle şunu söyleyeyim, ben üniteyi kitaptan okumadan özet okuyarak derslerde başarılı olunabileceğine inanmıyorum. Bu yüzden ayrıntılı bir özet yazmıyorum ünitelerle ilgili. Kısa ve akılda kalıcı bilgi kartları hazırlıyorum. Yıllar ve isimlerle ilgili ezberleri görselleştirmek için. Bu yüzden bilgi kartlarım ünitenin tamamını içermeyecektir. Buraya resim olarak ekledikten sonra alta PDF olarak indirebileceğiniz linki de ekliyorum. Resimlerin üzerine tıkladığınızda büyük halini de görebilirsiniz. Yazıları böyle okumak zor olursa diye...

Podcast nedir ve Luke's English Podcast...

Aslında biraz öncesine kadar sadece bir podcast'in tavsiyesini yapacaktım. Fakat " podcast " terimi kafamı karıştırdı. Önce bir araştırma yapmaya başladım. Ne olduğu konusunda fikrim yoktu açıkçası. Ben öğrendim. Benim gibi bilmeyen varsa anlatayım. Nedir bu " podcast "?

Öğretmen ve Okul

Okul nasıl bir yerdir? Yani mesela okul kuralları nelerdir? Bazı hiç değişmez kuralları vardır okulun. Pazartesi sabahları (eskiden her sabahtı bu, Andımız'ın kalkmasıyla değişti.) İstiklâl Marşı töreni vardır.   " Rahat, Hazırol!, Ses veriyorum Korkmaaa "

Java Öğreniyorum

:) ilk uygulamam. Yani butonum :) Daha önceki yazımda da belirttiğim üzere Android program tasarlama üzerine uzaktan eğitim yoluyla ders veren bir kursa yazıldım. Kaydedilmiş videoları izleyerek Android Studio üzerinden program yazmaya çalışıyorum. Kodlama konusunda küçüklükten gelme Qbasic  hatıralarım olmasına rağmen sıfırım diyebilirim. Android program tasarlamayı merak ettiğimden buradan başladım. Şunu söyleyeyim bu gün yaklaşık 5-6 saatlik çalışmadan sonra, çok yoruldum ama çok da eğlendim. Elbette programlama konusunda bilgisi olanlar için çok basit olan işlemler benim inanılmaz vaktimi aldı. Ama yazdığın kodların doğru olduğunu gördüğünde hissettiğin doyum buna değiyor.

AÖF Tarih Kitaplarının Tamamı

BURADAN İNDİREBİLİRSİNİZ.

Sucuk Yapmak

Bu yıl kurban bayramından sonra ilk kez sucuk yaptık.

Sakarya Üniversitesi Kariyer Enstitüsü "Android Studio ile Uygulama Geliştirme Eğitimi"

Bu gün ani bir kararla Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezi'ne bağlı Kariyer Enstitüsü'nün verdiği sertifika programlarından biri olan "Android Studio ile Uygulama Geliştirme Eğitimi"ne katıldım.

Dojo Board

Class Dojo'nun sıkı bir takipçisi ve uygulayıcı olduğunu belirtmiştim zaten. Sınıfımda kullanmak için yaptığım bir panoyu paylaşmak istiyorum.

Eğitim Sisteminde farklı bir yaklaşım "Şila"

Geçen yıl Ağustos ayı... Okulumuza tayinimiz çıktı ve okulu görmeye geldik. Arabadan iner inmez tombul (ama öyle böyle değil, absürt denecek seviyede tombul) ve sinirli bir köpek bizi karşıladı. Bu sibirya kurdu, bizi hala her günümüzde bizi karşılamaya devam ediyor. Çünkü orada yaşıyor. Sahipsiz bir köpek Şila (ismi buymuş sonradan öğreniyoruz.). Ama senden benden daha geniştir çevresi. Çünkü okulun köpeği o ve bütün öğrenciler onun arkadaşı. Zaten okulun açılmasını da herkesten daha büyük bir hevesle bekiyor. Okula gelen öğle yemeğinin artıklarıyla besleniyor çünkü. Resminde de göreceksiniz yemeye biraz(!) düşkündür kendileri. Şila tarafından bakınca kendisi hayatından memnun. Yemek bol, sevgi bol, rahat rahat yaşıyor. Benim asıl yazma maksadım, Şila'nın öğrencilere kazandırdıklarını göstermek. Resme bakalım:

ClassDojo, Sınıfı Bilgisayara Taşıyoruz.

Geçen yıl keşfettim bu sınıf yönetimi uygulamasını. İkinci dönem aktif bir şekilde kullandım. Hayal bile edemeyeceğim kadar olumlu tepkiler aldım öğrencilerimden. Bu yüzden bu sistemi ayrıntılı biçimde tanıtmak istiyorum. En başta belirtmek istiyorum. Bu sistemi kullanmak için sınıfınızda sürekli kullanabileceğiniz bir projeksiyon cihazı gerekiyor. Akıllı tahtanız varsa süper... Bir de öğrencileriniz ve velileriniz İnternet kullanıyorsa sistem tam anlamıyla işliyor. Fakat benim öğrenci ve velilerim internet kullanmadığından ben o kısımları kullanamıyorum. Yine de işe yarıyor site. Peki nedir sistem? Class Dojo bir sınıf yönetimi aracıdır. Sitede öğrencilere çeşitli avatarlar verirsiniz. Dersinizi işlerken çeşitli davranışlara göre öğrencilere artı ya da eksi puanlar verirsiniz. Aslında genel mantık bu kadar basit. Ayrıntılandırayım: Siteye buradan girebilirsiniz. Siteye girince "Ücretli Üye Olun" yazısına tıklayıp üyelik açıyorsunuz. Bilgilerinizi girdikten sonra okul

Bir İngilizce Öğretmeni Olarak Duolingo

Duolingo, bir çok açıdan internette çığır açan bir dil öğrenme uygulaması. Ben tarihçesini ya da amaçlarını anlatmayacağım bunu kurucusu Luis von Ahn'a bırakacağım. TED konuşmasını sayfanın altında paylaşacağım. Asıl değinmek istediğim konu öğretim yöntemleri. Ben İngilizce öğretmeniyim. Bir devlet okulunda görev yapıyorum. Bu sitede zaman geçirdikten sonra okullarda kullandığımız yöntemleri çok ciddi bir şekilde sorgulamaya başladım. Sitede bir dilde konuşma, yazma, okuma ve dinleme konularında tam anlamıyla profesyonel olamasanız da lise mezunu seviyesine gelmeniz mümkün. Yani lise mezunu dediysem kitaplarda ulaşılması hedeflenen standartlara ulaşabiliyorsunuz. Peki bu site kitapsız, deftersiz, uzun uzun anlatımlar olmaksızın bunu nasıl başarıyor?

TÜRKİYE SELÇUKLU TARİHİ (SESLİ KİTAP)

Linkler aşağıdadır...

OSMANLI MERKEZ VE TAŞRA TEŞKİLATI (SESLİ KİTAP)

Linkler aşağıdadır...

ORTAÇAĞ VE YENİÇAĞ AVRUPA TARİHİ (SESLİ KİTAP)

 Linkler aşağıdadır...

AÖF TARİH - ORTAÇAĞ VE YENİÇAĞ TÜRK DEVLETLERİ TARİHİ (Sesli Kitap)

Açıköğretim Fakültesi sonunda Tarih Bölümü için sesli kitapları yükledi. Ses mekanik ve sıkıntılı ama dinlenmesi yine de faydalı bence. Yükleme linkleri aşağıda.

Kitaplarım (Avrupa Tarihi Üzerine Yazılar - Önder KAYA)

Önder Kaya 'nın Timaş Yayınları'ndan çıkan kitabı "Roma İmparatorluğu'ndan Hitler Almanyası'na Avrupa Tarihi", kaynakça ve indeks bölümü hariç 326 sayfadan oluşuyor. Zaten sadece sayfa sayısına bakınca bile ayrıntılı bir Avrupa tarihi okumayacağınızın bilincinde olmanız gerekiyor. Yani bu kitabı bilimsel bir kitap olarak değil genel bilgi veren bir kitap olarak okuyacağız. Nitekim kitap, Avrupa Tarihi'nden belli dönemlerden seçilmiş Avrupa-Doğu toplumları etkileşimine yoğunlaşan 23 adet yazıdan oluşuyor.

Kitaplarım (Haşhaşiler - İslam'da Radikal Bir Tarikat)

Bernard Lewis , Ortadoğu tarihçileri arasında önde gelen bir isim. Eğer tarihle biraz ilgilendiyseniz mutlaka duyduğunuz bir kişidir kendisi. Ben de tarih okuyor olmamdan dolayı bu önemli tarihçiyi okumaya bir yerden başlamam gerekiyordu. En ilgi çekici bulduğum bu kitabıyla başladım macerama.